Реконструкція пл.Соборної в м.Малин

Міське планування

Location

Житомирська обл., м.Малин, пл.Соборна

Year

2023- по нині

Area

33000 m2

Об’єкт розташований у місті Малин – серці Житомирського Полісся, що постає над  р.Іршою. Площу Соборну однозначно можна назвати громадським та адміністративним центром міста, адже на площі знаходяться різноманітні адміністративні, культурні та релігійні споруди, вона активно використовується громадою як місце громадських зібрань, проведення різноманітних масових заходів тощо.

Площа має типове радянське модерністичне розпланування: великий видовжений простір із значною кількістю мощення, сходинок, оточений широкими вулицями та малою кількістю озеленення. Таке планування та наявний технічний стан все менше приваблює відвідувачів площі, а надмірна автомобілізація простору призводить до щоденної втрати її цінності як публічного місця.  В сукупності всіх факторів площа останнім часом не виконує свої функції громадського простору і все більше деградує

Тож нашою основною ціллю є перш за все забезпечити людський масштаб площі, зменшити великі незадіяні простори що негативно впливають на соціальну активність та значно зменшити вплив автомобіля на громадський простір. Змінивши функціональне призначення оточуючих вулиць із реорганізацією дорожнього руху дало змогу збільшити межі пішохідної частини та створити більш цілісний простір із зручною логікою пересування, а облаштування велоінфраструктури та пріоритезація громадського транспорту сприятиме диверсифікації мобільності в районі.  

В основу функціонального зонування самої площі закладено  принцип забезпечення соціального виміру та універсальності. Таким чином в основній частині площі постають такі функціональні зони: простір для влаштування масових заходів, концертів, відкритих виставок та ярмарків; відпочинкова зона із влаштуванням пішохідного фонтану та багатофункційної перголи, що повинні стати новою точкою рекреації для мешканців громади, де можна як випити запашної кави так і почитати книжку на свіжому повітрі; простір для дітей, що поєднує сучасний дитячий майданчик та місце для відкритої мистецької діяльності.

Формуючи нову площу ми не забули і про збільшення екологічності простору. Оскільки міста стають щільнішими,  доступ до зелених громадських місць ставатиме ще більш важливим. Крім того, дерева, рослини та різноманітні насадження є стратегічними для міського дренажу та підтримки біорізноманіття. Таким чином на площі постає так званий зелений буфер у вигляді кишенькового скверу.