Арт-центр Jam Factory

Громадські будівлі Проекти

Location

м. Львів, вул. Хмeльницького, 124

Year

2015-2023

Area

3 090 m2

Jam Factory Art Center – це проект ревіталізації колишньої фабрики спиртових напоїв, яку в радянський час переобладнали під виробництво консервів. Після кількарічного пустування у 2015 році колишню фабрику купив швейцарський та австрійський історик і меценат Гаральд Біндер, який вирішив облаштувати тут мистецький центр.

Наприкінці 2015 року власник будівлі організував закритий архітектурний конкурс на розробку проекту майбутнього арт-центру, на якому перемогла австрійська компанія Atelier Stefan Rindler. Проект розробляли у співпраці Гербертом Пастерком – технічним директором фабрики.

Після затвердження переможця, команда Jam Factory обрала фахівців AVR Development як локального партнера, які розробляли робочий проект ревіталізації фабрики та території довкола неї.

Складова структура колишньої лікеро-горілчаної фабрики «Йозеф Кронік і син» зберігається, а різноманітні елементи пристосовані до потреб мистецького центру. Неоготична вежа, побудована приблизно в 1910 році, ймовірно, була приватним житлом, а тепер у ній облаштували зони відпочинку, невелику виставка та магазин. Колишні виробничі та адміністративні приміщення перетворені на зони, присвячені мистецтву (виставки, театр, музика), адмініструванню та споживанню (кафе-ресторан).